TAŞYÜNÜ ISI YALITIMI

Modern yapılarda artık ısı yalıtımı gerek yaşam konforunu yükselten gerekse enerji tasarrufu sağlayan bir unsur olarak hem kullanıcıların bilinçlemesi hem de yönetmeliklerin yükseltilmesi ile yaygınlaşmıştır. Yeni yapılar ısı yalıtımı olmadan yapılmadığı gibi mevcut binalarda da yalıtım eksikliklerinin giderilmesi giderek önem kazanmaktadır.

TAŞYÜNÜ ISI YALITIM SİSTEM

Modern yapılarda artık ısı yalıtımı gerek yaşam konforunu yükselten gerekse enerji tasarrufu sağlayan bir unsur olarak hem kullanıcıların bilinçlemesi hem de yönetmeliklerin yükseltilmesi ile yaygınlaşmıştır. Yeni yapılar ısı yalıtımı olmadan yapılmadığı gibi mevcut binalarda da yalıtım eksikliklerinin giderilmesi giderek önem kazanmaktadır.
 
Özellikle bina cephelerinde yapılan ısı yalıtım uygulamaları birkaç alternatifli olarak tüketici beğenisine sunulmaktadır. Firmamız yüksek mekanik mukavemet gerektiği durumlar için kalın sıvalı sağlam cephe sistemlerini sağlarken ince sıvalı sistemler de kullanılan yalıtım malzemesi çeşitliliği ile hem uygulamalı hem malzeme tedariki şeklinde verilmektedir. Ayrıca binanın dış cephesinden uygulamanın mümkün olmadığı durumlar için de içerden ısı yalıtımı yapılmasını sağlayan çözümler de mevcuttur. Sıkça rastlanan binalardaki küflenme ve yoğuşma sorunlarına çareler getirilmektedir.

Taşyünü ısı yalıtım levhalarının  en önemli ayırt edici özelliği Yangın Tepki Sınıflarının A1 (hiç yanmaz) olmasıdır. EPS ve XPS’e göre ağırlığı daha fazla ve fiyatı daha pahalı bir malzeme olan taşyünü ısı yalıtım levhaları su emme açısından en düşük performansa sahiptir. Nefes alma kabiliyeti ise EPS ve XPS’e göre daha iyi, su buharı geçirgenlik değeri en iyi olan ısı yalıtım levhadır. Taşyünü ısı yalıtım levhalarına ait ürün standardı olan TS EN 13162 belgeli Taşyünü ısı yalıtım levhaları, bu standard ta belirtilen nefes alma, su emme, ısı yalıtım performansı, basma dayanımı gibi pek çok ürün kalite kriterini karşılamaktadır.

Taşyünü ile yapılan mantolama, ince sıva sistemli uygulamalar içerisinde en üst kalite seviyesini belirler. Bununla birlikte, sistemin sağlıklı uygulanabilmesi ve uzun yıllar kalıcı olabilmesi için en başta kullanılan taş yünü olmak üzere, tüm komponentlerininde en üst kalite seviyesinde ve birbirleri ile uyumlu olmaları gerekir. İzopluss tarafından sektöre sunulan taşyünü mantolama paket sistem uygulaması, üretici firmalar tarafından sadece mantolamada kullanılmak üzere geliştirilmiş özel volkanik kayaçlardan elde edilen mineralce çok zengin,  inorganik taşların 1500-1600 derecelerde eritilip elyaf haline getirilmesiyle oluşan bir doğal yalıtım malzemesi olan taş yünü ve yine bu ürün ile mükemmel uyum sağlayan komponentlerin bir araya gelmesi ile ortaya çıkmıştır.

Isı kaybını engeller.
Yüksek ses yalıtımı sağlar.
Yangına karşı çok dayanıklıdır.
Nefes alan dokuya sahiptir.
Zamana dayanıklıdır.

 

  • Yanmaz malzeme A1 sınıfı (DIN 4102)
  • Isı iletkenliği 10,tr = 0.037 W/mK
  • Yoğunluğu 150 kg/m³
  • Erime noktası >= 1000 °C
  • Su tutmaz
  • Deforme olmaz
  • Difizyona açık
  • Uzun Ömürlü

UYGULAMA ŞEKLİ 

  • Dış doğramaları kasaları ve denizlikleri takılmış cepheye kaba inşaat durumunda uygulamaya başlanır.
  • Uygulamanın alt başlangıcı olarak alüminyum su basman profili özel plastik kamalar yardımı ile terazisinde ve ipinde monte edilir.
  • Düzgün yüzeyler için taşyünü yalıtım levhasının arkasına mala ile özel yapıştırma harcı sürülür.
  • Düzgün olmayan yüzeylerde ise levhanın kenarları 3-4 cm lik çizgi halinde ve ortasına 3 nokra halinde özel yapıştırma harcı sürülür.
  • Harçlanmış levhalar yanyana ve aşağıdan yukarıya, en alt su basman profiline sıralanır.
  • Mastar yardımı ile ipinde ve düzgün bir yüzey oluşturacak şekilde yapılır.
  • Yüzeye 6mm-8mm kalınlığında özel taraklı mala ile hafif agregalı donatılı sıva uygulanır.
  • Sıva yaş iken üzerine cam elyafından yapılmış bir file giydirilir.
  • Filesi giydirilmiş özel donatılı sıvanın üzerine astar sürülerek son kat tekstürlü dekoratif kaplama yapılır.

 

Taşyünü
 
Sıva tutmaya müsait, özel lif ve bağlayıcı yapısına sahip ağır taşyünü cephe plakası.

Yoğunluk: 150 kg/m³
Yapıştırma Harcı
 
Kullanım Miktarı 4-5 kg/m²
Ortalama Basınç Dayanımı > 10 N/mm²
Ortalama Eğilme Dayanımı > 3 N/mm²
Aderans Dayanımı > 0.1 N/mm²

 

Donatı Sıvası
 
Kullanım Miktarı 4-5 kg/m²
Ortalama Basınç Dayanımı > 10 N/mm²
Ortalama Eğilme Dayanımı > 4 N/mm²
Aderans Dayanımı > 0.25 N/mm²
Sıva Filesi
 
Dış hava koşullarına, alkalilere dayanıklı
Ağırlık 160 gr/m²
Kalite Belgesi DIN EN ISO 2001
Elek Aralığı 3.5 x 2.5 mm
Rulo Ölçüsü 1.1 x 50 mm
Kullanım Miktarı 1.1 m²/m²
Kaplama Sıvası
 
Kuru Birim Ağırlık 1480±100 kg/m³
Yaş Birim Ağırlık 1750±100 kg/m³
Kullanım Miktarı 3-3.5 kg/m²
Doğal Renk Beyaz
Dübel
 
Standart Dübel
Gazbeton Dübel
Tuğla Dübeli

 

Cam elyaflı sıva filesi Su basman profili Damlalık Profili Köşe Profili