İÇ MİMARİ
İç mimarlık, her türlü kapalı ya da yarı açık mekânı, o mekânın işlevine uygun bir biçimde, strüktürel ve estetik değerleri göz ardı etmeden düzenlemektir. Kısaca tanımlayacak olursak “İç mimarlık mekâna anlam katma sanatıdır.”
Biraz detaylandıracak olursak iç mimarlık, her türlü yapının (konut, konaklama mekânları, tarihi mekânlar, ticari mekânlar, sosyal yapılar vs.) iç mekân düzenlenmesinden iç mekân mobilyalarının üretilmesine hatta mekânda yer alan, mekânın kimliğini yansıtacak her ürünün(logo, amblem, ambalaj, servis ürünleri vs.)tasarlanmasına kadar büyük bir alanı kapsar. Bunların yanında fiziksel gereksinimler(sıcaklık, nem, ışık, ses vs.) ve psikolojik gereksinimler(estetik, beğenme, davranış yaşayış biçimi, kültürel seviyesi vs.) de göz ardı edilemez.
İç mimarlık hiçbir zaman evdeki koltukların yerlerini belirlemek, satın alınmış koltukları yerlerine yerleştirmek değildir!!!
1. Mekân tasarımının ilk aşamalarından, etütlerden, uygulamaların bitimine kadarki (karar verme-uygulama) süreci gerçekleştiren ekip içinde yer alır. Mekâna özgü mobilyaların (donanımların) elde edilen veriler doğrultusunda boyut ve kullanım verilerini saptar, özgün biçimleri gerçekleştirir.
2. İç mekânın yeniden düzenlenmesine, yeni bina yapımından daha sık gereksinim duyulduğu bir gerçektir. Yapımı tamamlanmış veya eski işlev dışında yeni bir işlev kazandırılacak yapıların iç mekânlarında öngörülen yeni işlevi, insanin yasam ve davranış biçimlerine göre çözümler ve düzenler.
3. Kültür kalıtı ya da tarihi eser olarak belirlenmiş eski yapıların iç mekânları ve bu mekânlarda yer alan öğelerin (mobilya, yapı elemanları vb.) saptanması ve restorasyonunu yapar. Geleneksel sanat ve kültürümüzün benimsetilmesi ve tanıtılmasına böylece aracı olmak iç mimarın çalışma alanı içindedir.